Wie zijn wij

Richard van den Broek (50 jaar) woont met zijn vrouw en dochters in Tuindorp. Hij werkt bij het energiebedrijf Vattenfall als Portfolio Directeur aan een aantal grootschalige duurzame stadsverwarmingsprojecten in Leiden, Amsterdam, Hamburg en Uppsala.

Ik ben al jaren bezig mijn eigen huis steeds verder te verduurzamen. Na zo’n beetje  alles wat mogelijk is grondig geïsoleerd te hebben en 23 zonnepanelen te hebben aangebracht, heb ik onlangs ventilatie met warmteterugwinning geïnstalleerd. Zodra het verbruik laag genoeg is, is de stap naar een warmtepomp het volgende doel. Omdat het mij pijn doet om te zien dat er nog zoveel eenvoudig potentieel is om onze wijken verder te verduurzamen, zet ik me met hart en ziel in om mede wijkbewoners te helpen dit samen te realiseren.

Maritt van Gulick (52 jaar) is levensmiddelentechnoloog en woont met haar partner en twee kinderen in Tuindorp.

Mijn man Paul heeft Zonnig Tuindorp mede opgezet, het succes van dit concept maakte mij enthousiast om ook andere energiebesparende maatregelen voor onze niet-duurzame jaren-30 wijk aantrekkelijk te maken. Wij hebben zelf aan alles meegedaan: Zonnepanelen met Zonnig Tuindorp, vloer- en spouwmuurisolatie met Energiek Tuindorp. Al ons glas is inmiddels HR++ en recent is een radiator geplaatst met ventilator met warmteterugwinning. Heel comfortabel. Het leuke is dat je daardoor steeds bewuster met energie omgaat. Energie verspillen is voor mij net zo iets als je vuilnis op straat achterlaten, dat doe je ook niet. Het roer moet om. Mijn steentje hieraan bijdragen, de wereld een stukje beter maken, dat is mijn motivatie om mij hiervoor in te zetten. Ik hoop met Energieke Buren zoveel mogelijk huishoudens te verduurzamen!

Jan van Beukering (56 jaar) woont al ruim 20 jaar in Tuindorp, met zijn vrouw en 2 kinderen. Hij werkt al jaren als projectmanager bij diverse duurzame bedrijven en heeft in binnen- en buitenland zonne- en windprojecten gerealiseerd.

In 2015 vroeg Richard of ik met Energieke Buren wilde meedoen. Hier heb ik direct ‘ ja’ op gezegd. Want in 2013 hebben we meegedaan met zonnepanelen van Zonnig Tuindorp. Hiermee wekken we de helft van ons elektriciteitsverbruik op. Daarna hebben we meegedaan met de actie om de gevel te isoleren. Vloerisolatie leek me leuk om zelf te doen. Ik heb dus eigenwijs erg veel tijd doorgebracht in onze kruipruimte..…wat een rotklus was dat! Maar alles de moeite waard, want ook het gasverbruik is flink gedaald. Met dit traject hebben we onze energierekening gehalveerd en houden we per jaar zo’n €800 over om andere dingen mee te doen. Daarnaast heb ik voor USV Hercules het plan gerealiseerd voor het plaatsen van 500 zonnepanelen op het dak van de sporthal. Ik ben ervan overtuigd dat als we allemaal thuis een stap zetten in verduurzamen, we samen een grote bijdrage leveren aan de klimaatdoelstelling van ons land.

Hans ter Rele (57 jaar) heeft Bouwkunde gestudeerd aan de TU Delft en is als projectontwikkelaar verantwoordelijk voor gebiedsontwikkelingen met winkelcentra. Hij woont met zijn vrouw en vier kinderen in Tuindorp.

Vanuit mijn werk is het een kleine stap om met de andere Energieke Buren een bijdrage te leveren aan de duurzaamheid in onze buurt. In de loop der jaren hebben we dubbel glas, vloer- , spouwisolatie en zonnepanelen aangebracht in ons eigen huis. Na een zonnige dag word ik nog meer opgewekt als ik op de app het aantal kilowatts aflees die door onze zonnepanelen zijn opgewekt.

Thijs van Lieshout (51 jaar) woont in Oog in Al met vrouw en 3 kinderen. Hij heeft een eigen bedrijf en houdt zich bezig met verbeteringen in complexe bedrijfsprocessen.Thijs

Ik had het geluk dat ik kon verhuizen van een jaren ’30 huis naar een nieuwbouw huis binnen Oog in Al. Aan isolatie is dus geen gebrek. Toch is mij opgevallen dat zo’n huis zijn A-label niet echt waarmaakt, vooral doordat het huis ontworpen wordt voor een buitentemperatuur van -10 °C en voor stoken in alle ruimtes. -10 °C is het bijna nooit en stoken doen we vooral beneden. Via een initiatief van EnergieU zijn een aantal buurtbewoners met een ‘Nul op de meter’-groep begonnen, waarin iedereen op zijn eigen manier nadenkt over energiebesparing en we ideeën en ervaringen uitwisselen. Mijn specifieke interesse is het modelleren van energiegebruik in huis. Inmiddels hebben we zonnepanelen en denk ik na over een warmtepomp.
Vanuit nul-op-de-meter ben ik betrokken geraakt bij Energieke buren.

Cecile Custers (38 jaar) woont in een appartement in Hoograven. Ze is in verschillende buurten actief als community builder. Eerder werkte ze bij een gemeente waar ze o.a. inwoners ondersteunde bij hun (duurzame) initiatieven.

In mijn dagelijkse leven probeer ik zo bewust mogelijk om te gaan met onze omgeving, zoals ook mijn energieverbruik. Samen met buren zet ik mij in om ons appartementencomplex te verduurzamen. Dat wilde ik graag wat ‘verbreden’ en de uitbreiding van het mooie initiatief Energieke Buren naar Hoograven kwam op het juiste moment. Hopelijk gaan we samen veel van onze Hoogravense buren net zo enthousiast maken om hun woning te verduurzamen!