Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een slimme verbetering van je huis: lagere energiekosten, meer wooncomfort, en goed voor het milieu. Bovendien is spouwisolatie veel goedkoper dan je misschien denkt. Een spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Dat is normaliter in ongeveer een halve dag gepiept.

 

Bij bijvoorbeeld een gemiddelde tussenwoning kost het isoleren van de spouwmuur ongeveer 850 euro. Daarmee bespaar je ruim 220 euro per jaar (prijspeil 2018). In 4 jaar heb je de investering dus terugverdiend! Milieucentraal heeft berekend dat investeren in spouwmuurisolatie ongeveer hetzelfde rendement heeft als je geld op een spaarrekening van 10% zetten. Spouwmuurisolatie geeft bovendien veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. Het is gelijkmatiger warm in huis. Ook de winst voor het milieu is groot: doordat de verwarming minder vaak aanslaat, daalt je gasverbruik en stoot je minder CO2 uit.

Energieke Buren heeft Koston Nederland BV uitgekozen als leverancier voor spouwmuurisolatie met een scherpe prijsstelling. Koston geeft speciaal voor Energieke Buren additionele garanties voor de kwaliteit van hun werk. Wilt u graag weten wat het u precies kost? Vraag een vrijblijvende offerte op! De contactpersoon maakt een afspraak met u voor een bezoek en inspectie. Daarna ontvangt u de offerte voor uw situatie. Het aanvragen van een vrijblijvende offerte wordt mede mogelijk gemaakt door Jouw Huis Slimmer/Gemeente Utrecht.

De geselecteerde leverancier is Koston Nederland BV

Contactpersoon: Sjaak Kooijman

E-mail: verkoop@koston.nl

Tel: 036 – 5387550

Vermeld bij uw aanvraag altijd uw telefoonnummer waar u overdag te bereiken bent.

Veelgestelde vragen spouwmuurisolatie

Als u een woning heeft van voor 1920, dan hebben deze vaak enkelsteensmuren. Dit zijn muren zonder spouw, waarbij de stenen afwisselend in de lengte en in de breedte van de muur werden gelegd. Je ziet bij deze muren dan ook soms de lange kant van de steen en soms de korte kant. Bij spouwmuren, zie je dat alle stenen er van buiten qua vorm en ligging er hetzelfde uit zien.

Jazeker, in onze wijken is de spouw meestal grofweg 5 cm dik. Een muur zonder isolatie, hoe solide hij er ook uit moge zien, isoleert echt heel slecht. Door die 5 cm op te vullen met isolatie materiaal, wordt de isolatiewaarde van de hele muur meer dan 4 keer zo hoog.

De huizen in onze wijken die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben meestal wel spouwen. In die periode werd er meestal met ongeïsoleerde spouwen gewerkt. Daarvoor was er sprake van enkelsteensmuren, zonder spouw. Daarna van direct bij de bouw geïsoleerde spouwmuren.

Nee. Een vochtvlek zou in beginsel kunnen ontstaan doordat er woonvocht (van onze adem en van koken bv) neerslaat op koude delen in de muur. Om de volgende redenen zal dit niet optreden. De isolatie wordt gelijkmatig en onder hoge druk aangebracht. Daardoor zit er overal isolatie en ontstaan er geen koude vlekken.

Dan zouden er in theorie nog verbindingen (zogenaamde koude-bruggen, zoals specieresten) tussen de binnenmuur en de buitenmuur kunnen zijn, via welke koude plekken op de binnenmuur ontstaan. Echter, voordat een offerte wordt uitgebracht aan u, zullen ze met een camera (middels het boren van een klein gaatje dat ze ook weer dicht maken) uw muur inspecteren hierop. De spouwmuur wordt alleen geïsoleerd als er geen sprake is van koudebruggen.

Het maakt sowieso niet veel uit voor het afvoeren van uw woonvocht of u al dan niet spouwmuurisolatie heeft. Bij een niet geïsoleerde spouw, wordt slechts ongeveer 3% van uw woonvocht door de muur heen naar buiten afgevoerd. 97% gaat dus via kieren of uw natuurlijke of mechanische ventilatie systeem. Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie vervalt dus alleen maar die 3%. Dat maakt dus bijna niets uit. Zowel met als zonder spouwmuurisolatie is het van belang dat uw huis goed geventileerd is.

Inderdaad, via de spouw en openingen in de bakstenen wordt de kruipruimte ontlucht. Dat kan niet meer als er isolatie in de spouw zit. Echter, in plaats van de oude ontluchting wordt er nieuwe ontluchting aangelegd, zodat de kruipruimte nog steeds geventileerd wordt. Deze nieuwe ontluchting bestaat uit een pijp die door de muur naar de kruipruimte. U ziet hiervan alleen één of twee zwarte roostertjes onderaan aan de voorzijde van uw huis.

Dit is inderdaad de functie van een spouw. De isolatie wordt echter onder hoge druk in de spouw gebracht, waardoor er een zeer hoge dichtheid ontstaat. In combinatie met de waterafstotendheid van het isolatie materiaal, kan er absoluut geen vocht van buiten naar binnen.

Load More