Michel Jansma

Goede duurzame investering omdat het kan

Michel Jansma (66 jaar), werkte als vakbondsleider bij de FNV (inmiddels gepensioneerd) en woont met zijn vrouw al meer dan 20 jaar in Tuindorp-Oost. Vorige zomer hebben zij zonnepanelen aangeschaft. Maar liefst 17 panelen: 12 aan de voorkant en 5 aan de achterkant.

Slimme meter is erg handig instrument

“We hebben het gedaan omdat het kan! Het is onze bijdrage aan duurzaamheid. De waarde van ons huis wordt er door verhoogd en in feite kost het ons dus geen geld. Het is een investering. Zelfs op een dag als vandaag, een grauwe dag, wekken we energie op. Kijk, wij hebben nu zo’n slimme meter in de kamer, daar kan je alles op zien. Zelfs op dit moment wekken de panelen 186 Watt op. Omdat wij zoveel panelen hebben (17 stuks!) wekken we meer op dan we gebruiken. We hebben al 152 euro verdiend. Iedereen zou trouwens zo’n slimme meter moeten hebben in de kamer, je kan precies zien wat je verbruikt, heel inzichtelijk.

De spouwmuur was al geïsoleerd!

Toen ik vorig jaar naar de informatieavond van Energieke Buren ging (dat heette toen nog Energiek Tuindorp) kwam ik daar Kor Al tegen, daar heb ik vroeger nog bij op school gezeten. Dus dat was even een mooi herkenningsmoment. Ik koos voor zonnepanelen, want spouwmuurisolatie hadden we al. Dat wist ik eerst ook nog niet, maar ik had destijds enthousiast spouwmuurisolatie via een actie van Nuon besteld. Toen de mannen kwamen, zagen ze de reeds gevulde gaatjes in de gevel en konden niets meer voor ons doen.. want het bleek dat de spouwmuren al geïsoleerd waren!

Sneeuwbaleffect

Econovum heeft het keurig gedaan, wij zijn erg tevreden. Ze hadden de panelen een dag voor mijn vakantie gelegd, maar het was afgeraffeld. De panelen lagen niet zo mooi, vond ik. Dus heb ik Peter er later weer bijgehaald en die heeft gezorgd dat alles netjes werd afgewerkt. Ook Jelle van Basten heeft goed werk geleverd: we hebben de hele btw volledig terug gekregen. En wat ik zelf leuk vond: het sneeuwbaleffect. Een buurman van stukje verder kwam me vragen wat dat gekost had etc. Ik heb hem alles gemaild en later zag ik dat hij zelf ook zonnepanelen had genomen! Dat is écht leuk.”

(geplaatst: Maart 2017)

Nog een interview?

Lees het verhaal van Fianne Stroeken of het verhaal van Jilles van Zinderen of het verhaal van Pieter Sprenger.